TennisIQ.se


                                                                                                                            


                                                       


Några av våra populära produkter; klicka för att läsa mer
Bli en bättre tennis-spelare!


[Kontakta Oss][Om oss][Våra artiklar][Länkar]
Copyright Extra Pro 2008-2013
Vi vill hjälpa dig att ta nästa steg inom tennisen. Vi vill hjälpa dig att få ut ännu mer av den tid du lägger ned på tennisen. När du utvecklar din teknik och ditt spel så ökar också din spelglädjen. Att "stå och stampa" på samma nivå utan att veta vad du kan göra åt det, kan vara väldigt frustrerande och spelglädjen avtar med tiden. Alla vill vi ju utvecklas både som människor och som tennisspelare, det blir lite roligare då.

Pröva något nytt som fungerar

Nytänkande är en av det viktigaste ingredienserna när du vill förändra något i ditt tennisspel. Varför fortsätta i samma "hjulspår" när det inte har lyckats tidigare, trots bättre racket och utrustning. För att bli bättre måste du göra din tennisträning mer effektiv, det är inte mängden träning som ofta är felet. För att öka effektiviteten måste du få feedback på din träning. När du får riktig feedback så blir träningen både effektivare och roligare! Och träna kan du göra på många olika sätt och på många olika ställen. Det kan vara hemma, på kontoret, i tennishallen, utomhus etc. Det kan vara i 5 minuter det kan vara i en 30 minuter osv.
Så här kan du förbättra din inlärning: så här förbättrar du din inlärning
Hur kan du bli en bättre tennisspelare?
Utveckling och förändring går hand i hand. Du måste ändra något för att bli bättre, om du fortsätter att göra samma sak som du gjort tidigare så kommer du inte att bli bättre utan du kommer som bäst att hålla samma nivå, vilken nivå du än spelar på; nybörjare - elitspelare. Det är inte mängden träning du ofta behöver ändra på utan det är kvalitéten på träningen. Du måste få feedback på din träning, veta när du gör rätt och när du gör fel även när du inte har en tränare som övervakar dig. Inlärningen eller omskolningen gör du ofta helt själv eftersom de flesta av oss inte har tillgång till en tränare varje gång vi spelar eller tränar själv. Optimal träning är att använda både tränare och hjälpmedel under träningen. Använd hjälpmedlet i 5-10 minuter sedan försöker du att hitta samma känsla utan hjälpmedlet i 10-15 minuter och så kan du alternera mellan att använda hjälpmedlet och att inte använda det. Målet är att du ska ha samma känsla när du har hjälpmedlet på som när du är utan.
Använd marknadsledande tennishjälpmedel till att förbättra din teknik
Skillnaden mellan träningen för 30 år sedan och nu är mycket stor, nu måste du ha en bra teknik för att kunna slå till bollen "hårt", både på grundslagen och serven. Förut var tekniken inte lika "viktig" eftersom utrustningen inte tillät att du slog "hårt" och "dödande" grundslag. I dag är det helt annorlunda, fart och kraft leder utvecklingen på utrustningssidan och det gör att tekniken blir ännu viktigare.
Det bästa sättet att förbättra tekniken är objektiv feedback från bra hjälpmedel samtidigt som du tar några tennislektioner från duktiga trännare för att öka på kunskapen om bra teknik. Hjälpmedlen gör att du kan träna in bra teknik hemma, på kontoret eller på resan, du behöver bara ett hjälpmedel och lite plats att eventuellt svinga ett racket eller liknande. Du behöver inte heller mycket tid på dig, du kan träna i 3-5 minuters pass när du har några minuter över, och du ska helst inte använda en tennisboll i början. Sedan när det börjar kännas bra utan boll så börjar du använda boll osv. Att använda en boll när du vill förbättra tekniken (i t ex tennis eller golf) gör det ofta mer komplicerat i början, bollen gör det svårare att bryta gamla mönster och andra saker blir viktigare än att förbättra tekniken, t ex bollträffen, bollen innanför linjerna mm.
Du behöver ingen tennisboll för att förbättra din teknik
När du ska förbättra din teknik så ska du i början inte använda någon tennisboll som distraherar dig utan du ska bara använda ett racket och svinga långsamt. Du ökar sedan hastigheten på rörelsen med tiden tills du håller träningstempo. Det gör att mycket grundarbete kan du göra hemma om du har möjlighet att svinga ett racket. När du känner att din teknik börjar bli bättre så kan du även öva in fotarbetet utan boll.
Det effektivaste sättet att lära dig bättre tennisteknik
Det effektivaste sättet vi människor kan lära oss olika motoriska färdigheter, som t ex tennis, golf etc, är med omedelbar och korrekt feedback. Med omedelbar och korrekt feedback har du lärt dig själv att gå, så det är på detta sätt vi är skapta att lära oss nya färdigheter. För att kroppen, hjärnan, din ska kunna lära sig bra tennisteknik så måste kroppen veta när den gör rätt och eventuellt när den gör fel. Om du hade tyckt att det var roligt och trevligt att ramla när du försökte lära dig att gå som liten, då hade du aldrig lärt dig att gå! Detsamma gäller när du vill utveckla och förbättra ditt tennisspel och din teknik, vet inte din kropp, hjärnan, vad den ska försöka åstadkomma och hur den ska göra det då är chansen nästan helt obefintlig att du ska kunna åstadkomma en förbättring. Detta gäller nästan uteslutande för vuxna som försöker förbättra sin teknik. Som barn har vi ofta ett bättre förmåga att härma olika rörelser vi ser, så vi behöver inte veta hur vi ska göra vissa saker för att åstadkomma dom, men det är ofta en förmåga som avtar med året (än fast den går att träna upp på nytt).
Att använda bra tennishjälpmedel när du tränar hemma eller på tennisbanan är det mest effektiva sättet att påskynda inlärningen av rätt teknik. Du använder hjälpmedlet 10-15 minuter och sedan försöker du att efterlikna känslan när du inte använder det. Målet är att lära in tekniken så att den "sitter där" utan att du behöver tänka på den. För att du ska nå ditt måste du repetera samma rätta rörelse tills den "fastnar".

Bilder: hjälpmedel för förbättrar dina grundslag och din serve; klicka på bilderna för att läsa mer

Enkelt sätt att kolla serve-hastigheten eller racket-hastigheten hittar du här (för hemmabruk eller på klubben)
- Ladda ner vår katalog här (PDF 1.5 Mb)
- Läs mer om våra produkter här
- Ladda ner vår katalog här (PDF 1.5 Mb)
- Läs mer om våra produkter här